Kennismaking

Mijn naam is Samantha Opperman. Ik kom uit Opheusden en ik werk in Ochten. Ik zal je vertellen hoe dat zo gegaan is.

Ik heb op een school voor speciaal basisonderwijs gezeten en daarna op Helicon Groen in Kesteren, op de afdeling LWOO (leerwegondersteunend onderwijs). Daar kreeg ik extra zorg en begeleiding. Omdat ik moeite heb met leren, kwam ik bij het UWV terecht en nu heb ik Wajong. Dat betekende dat ik hulp kreeg bij het werk zoeken én een jobcoach die mij helpt bij mijn werk nu ik een baan heb.

samantha

samantha 1

Werkervaringsplek

Loopbaancentrum PlusPunt vond eerst een werkplek bij een bloemist in Dodewaard. Eigenlijk was het een werkervaringplek. Dat betekent dat ik daar allerlei dingen leerde om straks goed te kunnen werken. En om een contract te kunnen krijgen. Ik leerde bijvoorbeeld hoe je klanten begroet en hoe je ze kunt adviseren, dus hoe je met klanten moet omgaan. In het begin vond ik dat allemaal heel moeilijk. Ik moest heel veel leren, maar dat ging best goed. Dat komt vooral ook omdat ik een jobcoach kreeg, die mij heel veel leerde.

samantha 2

samantha 3

Goldsteintraining

Die jobcoach heb ik nog. Zij heet Elly en zij is ook van Loopbaancentrum PlusPunt. Zij heeft mij een training gegeven in sociale vaardigheden (de Goldsteintraining). Ik heb die training zelfs twee keer helemaal gedaan. Je oefent dan bijvoorbeeld hoe je het best kunt omgaan met kritiek. Je leert luisteren, een praatje maken, je mening geven en wat je moet doen als je boos bent. Voor mij is het heel fijn dat ik dat allemaal geleerd heb. Eigenlijk kan ik het iedere dag gebruiken.

samantha 4

samantha 5

Werk bij de supermarkt

Ik zal nog even verder vertellen over mijn werk. Ik was dus bij de bloemist. Ik heb er echt veel geleerd. En daar heb ik nog steeds plezier van. Jammer genoeg kon ik daar niet blijven. Ze konden mij geen contract aanbieden. Loopbaancentrum PlusPunt is toen verder gaan zoeken en vond voor mij een baan bij supermarkt MCD in Ochten. Ik begon met een proefplaatsing en daarna kreeg ik een contract. Hier heb ik het echt naar mijn zin. Deze supermarkt is voor mij écht super. Ik heb leuke collega’s en iemand die mij begeleidt. Dat is Ruben, de assistent bedrijfsleider. Bij hem kan ik terecht met vragen en hij geeft mij opdrachten. En natuurlijk heb ik Elly, mijn jobcoach nog. In het begin moest ik alles vragen, maar nu weet ik wat mijn taken zijn. Af en toe kan ik zelfs bijspringen op een andere afdeling.

samantha 6

samantha 7

Elly is supertrots op mij. Zij zegt dat ik enorm ben gegroeid de afgelopen anderhalf jaar. En dat vind ik zelf ook wel. Ik heb nog wel hulp nodig en ik heb veel moeite met spanningen, maar ik word wel steeds zelfstandiger. Ik hoop dat ik nog heel lang bij MCD supermarkt kan blijven.