Leo 1

Leo 1

Restaurant Merwezicht

Het bedrijf waar we recent waren is het gerenommeerde restaurant “Merwezicht” te Gorinchem. Het restaurant is fraai gesitueerd aan de rivier de Merwede met uitzicht over de rivier. Hier wordt voornamelijk de Franse keuken gevoerd, alsmede een aantal wereldse gerechten. Ook wordt er gebruik gemaakt van streekgerechten. Het restaurant beschikt over ongeveer 60 zitplaatsen en er werken (inclusief 2 stagiaires) 13 medewerkers. De huidige eigenaar is nu ruim 2 jaar bezig. ’s Zomers is er een terras op de sluis waarvan druk gebruik wordt gemaakt.

Belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn

Rick, die bekend is met een Wajong-status, heeft zelf het eerst contact gelegd met zijn huidige werkgever. Hij heeft gereageerd op een advertentie waarin werd gevraagd om te reageren als je belangstelling had voor de functie van leerling in de keuken. Na zijn “uitverkiezing” is hij aan de slag gegaan in de keuken en werkt hier al weer een hele tijd. Werkgever Leo vindt het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en heeft mede daarom de kans gegrepen om Rick in zijn zaak een passende betaalde baan te bieden. Hij is echter niet over één nacht ijs gegaan en heeft Rick in eerste instantie een proefplaatsing geboden om te zien of Rick het beoogde takenpakket aankon. Met behulp van zijn jobcoach en de nodige interne ondersteuning is dat uiteindelijk uitstekend gelukt. Voordeel daarbij is dat je als werkgever veel ondersteuning ondervindt vanuit Loopbaancentrum PlusPunt bij het afhandelen van de benodigde administratieve rompslomp die nu eenmaal gebruikelijk is bij dit soort trajecten. Ook Rick is bij zijn deel van allerlei administratieve handelingen uitgebreid geholpen, waardoor hij zich vrijwel uitsluitend op de invulling van zijn baan hoefde te concentreren.

Een goede verhouding van werken en rust

De jobcoach die bij Rick is betrokken heeft zich vooral gericht op de ontwikkeling van Rick op zijn werkplek. Daarbij is het belangrijk om de langere termijn goed in de gaten te houden. Er kwamen ook aspecten aan de orde die in Rick’s persoonlijke leven in combinatie met zijn werk van belang zijn. Daarbij wordt gedacht aan een goede verhouding van werken en tijdig je rust pakken, persoonlijke verzorging en presentatie.

De juiste ontwikkeling

Rick ervaart geen werkdruk binnen zijn functie en dat stelt hem in de gelegenheid zijn werkzaamheden op het gewenste niveau te blijven uitvoeren. Rick ontwikkelt zich goed, in een tempo dat bij hem past en hij voelt zich steeds meer mede verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen de uitvoering van de werkzaamheden. Hij is zich steeds meer bewust geworden dat je dagelijks met elkaar vorm geeft aan weer een fijne dag die is afgesloten met een goed gevoel, waarbij de tevreden klanten de grootste beloning voor alle inspanningen vormen.

Wanneer er problemen zijn of er bijvoorbeeld nieuwe taken moeten worden aangeleerd, wordt er een beroep gedaan op Rick’s vaste jobcoach. Wanneer deze om welke reden dan ook is verhinderd zal een vaste vervanger deze taken waarnemen.

Een aanrader!

Werkgever Leo is goed te spreken over de manier waarop Rick zich ontwikkelt en de wijze waarop de ondersteuning die daarbij wordt geboden plaats vindt. Hij raadt dan ook andere werkgevers in veel verschillende branches aan om zich te verdiepen en waar mogelijk open te stellen voor het bieden van kansen voor werknemers als Rick, met passende ondersteuning, waarbij duidelijk sprake is van een “win-win situatie” voor alle betrokkenen.